ESPA BannerESPA Banner
ESPA BannerESPA Banner
Μπάνιο και περιποίηση κουταβιού - Top Dog

Μπάνιο και περιποίηση κουταβιού

Κουτάβια! Ίσως ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν στο να πάρουν αγκαλιά, να χαϊδέψουν και να παίξουν με ένα κουτάβι. Αγαπησιάρικα, απαλά, αστεία και χαριτωμένα ζημιάρικα, μπορεί να «φτιάξουν» την πιο «βαριά» διάθεση με ένα σκέρτσο τους. Και όπως όλα τα «μωρά» του κόσμου αυτού χρειάζονται φροντίδα και θετική εκπαίδευση για να μεγαλώσουν με υγεία - σωματική και πνευματική - και να μας συντροφεύσουν με την υπέροχη αυτή προσωπικότητα ως φίλοι και σύντροφοι.
Στο πλαίσιο της φροντίδας λοιπόν έρχεται η ερώτηση: Χρειάζονται μπάνιο και περιποίηση τριχώματος τα κουτάβια;
Η απάντηση είναι πως ναι – από μερικές εβδομάδες και μετά και ανάλογα με τη φυλή, το είδος τριχώματος, την κατάσταση υγείας, και την καθημερινότητά του κουταβιού- χρειάζονται μπάνιο και περιποίηση του τριχώματός τους προσαρμοσμένο σε συχνότητα και πολυπλοκότητα. Το σημαντικό επίσης είναι ότι ιδανικά ο σκύλος μας θα πρέπει να εκπαιδεύεται και να εξοικειώνεται με τη ρουτίνα μπάνιου και περιποίησης τριχώματος όσο πιο νωρίς γίνεται και να συνδέει τη ρουτίνα αυτή με θετικά συναισθήματα και επιβράβευση.

Βασικές συμβουλές για την περιποίηση κουταβιού.

Πότε ξεκινάμε την περιποίηση του κουταβιού;

Μπάνιο κουταβιού

Η συμβουλή είναι να ξεκινάμε το μπάνιο στο κουτάβι μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων. Και αυτό γιατί πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε μπάνιο το κουτάβι πριν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του αλλά και γιατί ούτως η άλλως τα κουτάβια πρέπει να βρίσκονται με τη μητέρα και τα αδέρφια τους τουλάχιστον μέχρι τις 8 εβδομάδες για τη σωστή ανάπτυξη αλλά κυρίως τη σωστή πειθαρχία και κοινωνικοποίησή τους. Η μητέρα φροντίζει να διατηρούν τη σωστή υγιεινή τους , φροντίζει να πειθαρχεί την κουταβίσια ιδιοσυγκρασία τους, καθώς και να μαθαίνουν τους «κανόνες» της αγέλης.
Έτσι λοιπόν - είτε μαζί με τη μητέρα είτε μόνο του - αν είμαστε κηδεμόνες ενός κουταβιού πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες τα κουτάβια δεν μπορούν ακόμα να ρυθμίζουν μόνα τους την θερμοκρασία του σώματός τους ενώ το δέρμα τους ακόμα είναι πολύ ευαίσθητο. Ένα μπάνιο λοιπόν - και ειδικά κατά τους μήνες με χαμηλές θερμοκρασίες - μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλη απώλεια της θερμοκρασίας την οποία δεν μπορούν να ανακτήσουν μετά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας του κουταβιού όπως επίσης να κάνει την επαφή με τον καθαρισμό τραυματική εμπειρία για εκείνα.
Εάν το κουτάβι λερωθεί και χρειάζεται καθαρισμό όταν είναι κάτω από 8 εβδομάδων μπορούμε να το καθαρίσουμε τοπικά με ένα προϊόν στεγνού καθαρισμού όπως το Top Dog Dry Cleaning και μια απαλή πετσετούλα.

Εξωπαράσιτα σε κουτάβι.

Σε περίπτωση που ένα κουτάβι προσβληθεί από εξωπαράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια) ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα μας δώσει το σωστό πρωτόκολλο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Ούτως η άλλως το μπάνιο δεν μπορεί να εξαλείψει τα εξωπαράσιτα ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις κατά την αγωγή δεν πρέπει να βρέξουμε καθόλου το σκύλο (κουτάβι ή ενήλικο).

Εξοικείωση με τη ρουτίνα μπάνιου

Καλό είναι λοιπόν να ξεκινάμε το μπανάκι του κουταβιού μας μετά τις 8 εβδομάδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε ο κουτάβι για τη ρουτίνα μπάνιου και περιποίησης τριχώματος πριν από αυτό. Είναι σημαντικό να συστήσουμε τον καλλωπισμό όπως το βούρτσισμα και το μπάνιο στο κουτάβι μας από νωρίς καθώς ότι θετικό μαθαίνει το κουτάβι κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μένει μαζί του για πάντα.
Μια καλή ιδέα εφόσον είναι δυνατό, είναι να κάνουμε τα πρώτα μπάνια του κουταβιού με έναν επαγγελματία groomer κατοικίδιων ούτως ώστε το κουταβάκι μας να γνωρίσει ομαλά τον καλλωπισμό.

-Βοηθάμε το κουτάβι να εξοικειωθεί με την ανθρώπινη επαφή στο τρίχωμα, το σώμα, τις πατούσες το πρόσωπο και τα αυτιά του χαϊδεύοντας το συχνά με απαλές κινήσεις και με τρυφερό παιχνίδι.
-Προτρέπουμε το κουτάβι να μπει στο μπάνιο μας παίζοντας μαζί του και δείχνοντάς του ότι είναι ένας ασφαλής και ευχάριστος χώρος. -Αφήνουμε το νερό της βρύσης (στην κουζίνα ή το μπάνιο) να τρέχει για λίγο για να εξοικειωθεί με τον ήχο του νερού αλλά δεν πιτσιλάμε ή βρέχουμε το κουτάβι παίζοντας καθώς αυτό μπορεί να τα τρομάξει.
-Η χρήση της βούρτσας και της χτένας σε ένα κουτάβι είναι επίσης πολύ σημαντική, για να εξοικειωθούν με το βούρτσισμα σε όλο τους το σώμα. Αυτό δημιουργεί έναν δεσμό μεταξύ των δύο και διατηρεί το τρίχωμά τους υγιές, καθαρό και λαμπερό. Το να μάθουν τα κουτάβια να δέχονται το άγγιγμα στο πρόσωπο και τα πόδια τους είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαδικασία περιποίησης και επίσης ανεκτίμητο στο μέλλον στις κτηνιατρικές επισκέψεις.

Περιποίηση κουταβιού

Πριν ξεκινήσουμε τη ρουτίνα περιποίησής του κουταβιού είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα βασικά σχετικά με το τρίχωμα και το δέρμα των σκύλων και κατ’ επέκταση των κουταβιών.

Χρήσιμες πληροφορίες για το τρίχωμα και το δέρμα των σκύλων.

Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά σαμπουάν και προϊόντα σκύλων και ποτέ προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους.
Τo pH στο εξωτερικό δέρμα των σκύλων κυμαίνεται από 6,8 (π.χ. Maltese) μέχρι και 8,0 (π.χ. Labrador) με μέσο pH το 7,5, ενώ στο ανθρώπινο δέρμα αντίστοιχα το pH κυμαίνεται από 4,8 έως 5,8. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι το pH διαφοροποιείται ανάλογα το φύλο, τη φυλή, το σημείο του σώματος, τη διατροφή, τις ορμόνες καθώς και τυχόν υπάρχουσες δερματικές παθήσεις.
Η μεγάλη διαφοροποίηση με το ανθρώπινο δέρμα ωστόσο δεν είναι αυτό καθαυτό το pH αλλά το γεγονός ότι το δέρμα των σκύλων έχει πολύ μικρότερο πάχος και ταυτόχρονα ότι απουσιάζει ο λεγόμενος όξινος μανδύας. Ο όξινος μανδύας περιβάλει το ανθρώπινο δέρμα εξωτερικά και το προστατεύει από την ανάπτυξη μυκήτων, ζυμών και βακτηριών ενώ ταυτόχρονα το καθιστά ανθεκτικότερο από την προσβολή τους. Το δέρμα μας εκτίθεται άμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες χωρίς καμία επίπτωση ενώ αντίθετα στους σκύλους όλο το σώμα καλύπτεται από τρίχωμα και ουσιαστικά όλο το δέρμα συνολικά προστατεύεται από αυτό. Επομένως πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψίστης σημασίας ανάγκη για τη διατήρηση του δερματικού φραγμού στο δέρμα των σκύλων.
Τα ανθρώπινα σαμπουάν καθώς και τα φθηνά προϊόντα περιποίησης έχουν στην πλειοψηφία τους σχεδιαστεί για να γίνονται πιο συχνά λουσίματα με πολύ πλούσιο αφρό, έχουν πιο ισχυρό ερεθιστικό προφίλ και με τα θειϊκά καθαριστικά άλατα νατρίου (SLS, ASLS) που περιέχουν, προσφέρουν υπερβολικό καθαρισμό σε βαθμό που μπορεί να καταστεί ερεθιστικό. Αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά οικονομικά με αποτέλεσμα να είναι δελεαστικότερη η αγορά τους. Το pH τους μπορεί να κυμαίνεται από 5.0 (κρεμοσάπουνα ή shower gel) έως και 6.5 (τα λεγόμενα baby shampoo για ανθρώπινη χρήση). Παρότι το pH των ανθρώπινων σαμπουάν είναι ελάχιστα πιο όξινο από το pH των σαμπουάν των σκύλων, αυτό που κάνει αποτρεπτική την χρήση τους είναι το πολύ ισχυρό ερεθιστικό προφίλ των καθαριστικών που χρησιμοποιούνται, καθώς και το γεγονός ότι τα baby shampoo που ευρέως προτείνονται δεν δίνουν εξειδίκευση στις ανάγκες του δέρματος και του τριχώματος που είναι υποχρεωτική καθώς και δεν έχουν συστατικά που να ενισχύουν την σωστή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού των κατοικίδιών μας.
Η χρήση των ανθρώπινων σαμπουάν πάνω στο δέρμα των σκύλων μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη του ευαίσθητου και λεπτού δερματικού φραγμού από την πρώτη χρήση με αποτέλεσμα την έκθεση του δέρματος σε επιβλαβή βακτήρια, μύκητες ή ζύμες αμέσως μετά το μπάνιο και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ευαισθητοποίηση του δέρματος στις ουσίες αυτές. Παράλληλα τα καθαριστικά είναι τόσο δυνατά που απομακρύνουν συνολικά το λεπτό λιπαρό υπόστρωμα που εκκρίνεται από την φύτρα της τρίχας οδηγώντας σε ταχύτερη και περισσότερη ανάπτυξη σμήγματος και εντονότερες οσμές. Αυτό δημιουργεί έναν άσχημο φαύλο κύκλο προβλημάτων που δυστυχώς εκτείνεται στο μέλλον.
Επομένως αυτό που ξεχωρίζει ένα σωστό σαμπουάν σκύλων από φθηνά προϊόντα καλλωπισμού και ανθρώπινα σαμπουάν είναι πρώτιστα ο μηδενισμός του ερεθιστικού προφίλ, η ικανότητα του σαμπουάν να καθαρίζει σε βάθος και να μηδενίζει τις οσμές. Ταυτόχρονα τα σαμπουάν σκύλων πρέπει να διαφοροποιούνται με βάση τον τύπο τριχώματος (άλλο σαμπουάν για σκληρό μανδύα, άλλο για μακρύ και μεταξένιο, άλλο για κοντό, άλλο για διπλό, άλλο για ατοπικό και ευερέθιστο δέρμα, άλλο για δυσάρεστες οσμές) ενώ τελευταία παράμετρο αποτελεί το pH που απλά αποτελεί ένα αριθμό σύγκρισης του όξινου και του αλκαλικού προφίλ ενός συστήματος και όχι μια ένδειξη για το πόσο ερεθιστικό είναι ένα προϊόν. Για παράδειγμα, το μέλι έχει μέσo pH 3,5, ενώ το λεμόνι 2,5 αλλά παρότι είναι πολύ όξινα δεν είναι ερεθιστικά ενώ η καθαριστική πρώτη ύλη SLS (Sodium Lauryl Sulfate) έχει pH 7,2 και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς.
Τα σαμπουάν κατοικιδίων Top Dog έχουν σχεδιαστεί στο εύρος pH από 6,8 (Keratin Complex) έως 8,0 (Whitening) με μέσο pH το 7,2, είναι υπερ-συμπυκνωμένα και περιέχουν μεγάλη αναλογία πολύ ήπιων, ποιοτικών και υποαλλεργικών πρώτων υλών που έχουν μηδενικό ερεθιστικό προφίλ.
Η περιεκτικότητα των σαμπουάν σε φυσικές πρώτες ύλες κυμαίνεται από 88% έως 98,5% και δεν περιέχουν SLS και ASLES δίνοντας εξαιρετικές υφές με βάση την ανάγκη της κάθε τρίχας. Μπορούν άφοβα να χρησιμοποιηθούν συχνά ενώ κάποια προϊόντα όπως το σαμπουάν Green Clay και το Derma Equilibrium είναι κατάλληλα ακόμα και για καθημερινή χρήση λόγω της εστίασης σε ιδιάζουσες ανάγκες του δέρματος.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα για σκύλους προϊόντα στο ακόμα πιο ευαίσθητο δέρμα και τρίχωμα των κουταβιών.

Βούρτσισμα

Το βούρτσισμα στα κουτάβια έχει πολλαπλό όφελος. Αρχικά, βοηθάει στο να εξοικειωθεί το κουτάβι μας με τη ρουτίνα περιποίησης και τον καλλωπισμό αλλά και στην κοινωνικοποίησή του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι βοηθάει στη διατήρηση της υγεία του δέρματος και του τριχώματος καθώς με αυτόν τον τρόπο αποβάλουμε τις νεκρές τρίχες και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα του, ενεργοποιούμε την παραγωγή των φυσικών ελαίων του δέρματος και τη διανομή τους στο τρίχωμα και βοηθάμε στην αποτροπή της ξηροδερμίας που με τη σειρά της φέρνει ερεθισμό και έντονο κνησμό.

Ήρθε η ώρα για το πρώτο μπάνιο του κουταβιού μας

Πόσο συχνά κάνω μπάνιο το κουτάβι μου;

Σε αντίθεση με το χτένισμα, τα κουτάβια δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο πολύ συχνά. Δεν υπάρχει ένας απόλυτος κανόνας και η συχνότητα στην ανάγκη μπάνιου ποικίλει ανάλογα με τη φυλή, το είδος τριχώματος, την καθημερινότητα και τις πιθανές ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι μετά τις 8-12 εβδομάδες και μέχρι την ενηλικίωσή τους μπορούμε να τα κάνουμε μπάνιο εφόσον δούμε ότι το έχουν απολύτως ανάγκη λόγω έντονης βρωμιάς ή δυσοσμίας ή εφόσον το τρίχωμά τους έχει ανάγκη πιο συχνού καλλωπισμού. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεσοδιάστημα μεταξύ κάθε 4-6 εβδομάδες είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πως κάνω μπάνιο το κουτάβι μου. Βασικές συμβουλές

Αφού λοιπόν έχουμε φροντίσει να «εκπαιδεύσουμε» το κουτάβι στη διαδικασία μπορούμε να επιχειρήσουμε το πρώτο του μπάνιο.
Δεν ξεχνάμε
• Να κάνουμε το μπάνιο μία ευχάριστη εμπειρία με επαίνους και χάδια.
• Να προμηθευτούμε από πριν τα σωστά αξεσουάρ και εργαλεία (βούρτσες, πετσέτες, σεσουάρ)
• Να φροντίσουμε ο χώρος να είναι ζεστός και να μη βγάλουμε έξω το κουτάβι για τουλάχιστον 6 ώρες το χειμώνα και 4 το καλοκαίρι.
• Η διαδικασία δε διαφέρει από αυτή του πως κάνουμε μπάνιο ένα ενήλικο σκύλο έχοντας σιγουρευτεί ότι έχουμε προμηθευτεί σαμπουάν κατάλληλο για κουτάβια όπως το Top Dog Baby Powder και προσαρμόζοντας τη διάρκεια κάνοντάς το όσο πιο σύντομο γίνεται ούτως ώστε να μην στρεσάρουμε το κουτάβι .
• Ξεπλένουμε πολύ καλά το τρίχωμα φροντίζοντας να μην αφήσουμε υπολείμματα σαμπουάν και φυσικά στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά φροντίζοντας να μην αφήσουμε υγρασία στο τρίχωμα.

Το μπάνιο και ο καλλωπισμός είναι απαραίτητα για όλους τους σκύλους. Δεν διατηρεί απλώς την υγεία τους αλλά διατηρεί και την υγιεινή των σπιτιών μας στα οποία όλοι συγκατοικούμε. Το να προετοιμάσουμε ένα κουτάβι από νωρίς εκπαιδεύοντάς το με θετικό τρόπο στο να αλληλοεπιδρά αρμονικά στην καθημερινότητα με ένα σωστό πρόγραμμα και ρουτίνα υγιεινής δημιουργεί ένα χαρούμενο και ισορροπημένο ενήλικο σκύλο για πάντα.

Δείτε επίσης:

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Αποκαλύπτοντας τις αξιοθαύμαστες ιδιότητες της Καλέντουλας (Calendula Officinalis)

Καλώς ήλθατε και πάλι στην ψηφιακή μας εγκυκλοπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και να ενημερωθείτε για ποικίλα θέματα που αφορούν […]

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Απαλό μπάνιο για σκύλους με κινητικά προβλήματα: Συμβουλές για μια εμπειρία χωρίς άγχος.

Το μπάνιο των πιστών μας φίλων είναι ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας τους, αλλά μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο […]

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Αλόη Βέρα: Το Μυστικό για Υγιές και Λαμπερό Τρίχωμα στα Κατοικίδια

Στην καρδιά της φυσικής περιποίησης για κατοικίδια, ένα συστατικό διαπρέπει για τις ξεχωριστές ευεργετικές του ιδιότητες - η Αλόη Βέρα. […]