Top Dog

Ρουτίνα μπάνιου στο σπίτι

Θέλετε να διαμορφώσετε μια νέα ρουτίνα μπάνιου με το κατοικίδιό σας και δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε?

Για να κάνετε την αρχή με λιγότερο άγχος, βρείτε παρακάτω μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Η περιποίηση του κατοικιδίου μας είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία για την υγεία του δέρματος και της γούνας του, τα διατηρεί καθαρά και βοηθάει στην καταπολέμηση των παρασίτων και της φαγούρας.

Πριν ξεκινήσουμε τη ρουτίνα μπάνιου με το κατοικίδιό μας, είναι σημαντικό να έχει αναπτυχθεί μία ισχυρή βάση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Το κατοικίδιό μας πρέπει να νιώθει την αυτοπεποίθησή μας και να αισθάνεται ασφάλεια. Η διαμόρφωση μιας νέας ρουτίνας απαιτεί υπομονή. Μην απογοητεύεστε αν δεν πάνε όλα ιδανικά από το πρώτο μπάνιο. Το σημαντικότερο είναι να αναπτύξουμε μια σταθερή ρουτίνα μπάνιου με την οποία το κατοικίδιό μας θα εξοικειωθεί σταδιακά.

“Δημιουργείστε μια όσο το δυνατό ήρεμη ατμόσφαιρα. Προετοιμαστείτε σωστά πριν ξεκινήσετε για να μειώσετε στο ελάχιστο το στρες και ξεκινήστε τη διαδικασία χαλαρά χωρίς βεβιασμένες κινήσεις, ειδικά στις πρώτες προσπάθειες.
Πριν μπούμε στη διαδικασία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνουμε μπάνιο το κατοικίδιό μας.

Πότε κάνω μπάνιο το κατοικίδιό μου;
Εδώ, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας καθώς η συχνότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το είδος της γούνας, το μέγεθος του κατοικιδίου αλλά και το ποια είναι η καθημερινότητά του.
Ο κτηνίατρός μας θα μπορούσε να μας συμβουλέψει βάσει της ράτσας και των πιθανών ιδιαίτερων αναγκών του, αλλά μερικοί γενικοί κανόνες είναι οι εξής

 • Για τα περισσότερα σκυλιά 1 με 2 φορές το μήνα είναι αρκετό (κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ίσως χρειάζεται συχνότερα καθώς οι αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι μας ζεσταίνονται περισσότερο και περνούν περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους).
 • Ράτσες με πιο λιπαρό τρίχωμα ή έντονη δυσοσμία ίσως χρειάζονται συχνότερα από 1 με 2 φορές το μήνα.
 • Φυσικά αν στο σκύλο σας αρέσει το κολύμπι, βουτάει στις λάσπες ή μένετε στην εξοχή και κυλιέται στο χώμα τότε ίσως το πρόγραμμα απαιτεί προσαρμογή στη συχνότητα. Εμπιστευτείτε τη μύτη σας, αν τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα τότε ανοίξτε τη βρύση!
 • Τέλος αποφεύγουμε το μπάνιο για κάποιες μέρες μετά από εμβολιασμό προκειμένου να δώσουμε το σωστό χρονικό περιθώριο στον οργανισμό να εξισορροπήσει μετά από το στρες του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει σε περιπτώσεις κατόπιν εφαρμογής αντιπαρασιτικών σκευασμάτων (αμπούλες, κολάρα).

Που μπορώ να κάνω μπάνιο το κατοικίδιο μου;
Ιδανικό μέρος είναι η μπανιέρα ή η ντουζιέρα μας, έχοντας οπωσδήποτε φροντίσει να υπάρχει αντιολισθητική επιφάνεια (ειδικό χαλάκι ή πετσέτα). Ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα ή αποστραγγιστήρας βοηθάει να αποφύγουμε να βουλώσει το σιφόνι από τρίχες.
Κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας στον κήπο, αλλά να θυμάστε ότι στους τετράποδους φίλους μας – όπως και σε εμάς – δεν αρέσει να κρυώνουν και πολλά σκυλιά στρεσάρονται στη θέα του λάστιχου όπου δεν ρυθμίζεται η θερμοκρασία και δεν υπάρχει έλεγχος της πίεσης και του όγκου του νερού.

Προετοιμασία

 • Ανταμείβουμε το κατοικίδιό μας δίνοντάς του τις αγαπημένες του λιχουδιές πριν και μετά τη ρουτίνα.
 • Προετοιμάζουμε το χώρο και συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ από πριν :
  −Βούρτσα
  −Σαμπουάν
  −Πετσέτες
  −Πιστολάκι
 • Πριν ξεκινήσουμε το μπάνιο καλό είναι να βουρτσίσουμε το κατοικίδιο μας με ειδική μαλακή βούρτσα σιλικόνης ούτως ώστε να απαλλαγούμε από τις νεκρές τρίχες και τη σκόνη. Ωστόσο προσοχή : εάν το κατοικίδιό μας είναι πολύ βρώμικο ή έχει μακρύ ή διπλό μανδύα με αρκετούς κόμπους καλύτερα να αποφύγουμε αυτό το στάδιο καθότι αφενός θα είναι πολύ επίπονο και αφετέρου είναι πολύ επικίνδυνο να τραυματίσουμε το ζώο κατά το χτένισμα ή ακόμα χειρότερα να επιμολύνουμε το δέρμα του με μικρόβια και βακτήρια που έχουν επικαθήσει στο τρίχωμα.
 • Δεν καθαρίζουμε ποτέ με νερό το εσωτερικό των αυτιών και προσέχουμε τη φορά του νερού ούτως ώστε να αποφύγουμε να μπει νερό κατά λάθος. Αν το κατοικίδιό μας έχει μακριά αυτιά τα κρατάμε απαλά προς τα κάτω. Το νερό μέσα στο αυτί, εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Εάν δεν νιώθουμε σίγουροι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βαμβακερό ύφασμα που δεν αφήνει χνούδι (προσοχή όχι σκέτο βαμβάκι) για να καλύψουμε το άνοιγμα των αυτιών πριν ξεκινήσουμε (δεν τοποθετούμε το ύφασμα ποτέ βαθιά στο κανάλι του αυτιού). Δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε το ύφασμα όταν τελειώσει το μπάνιο.
 • Προσπαθούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν ευαισθησίες του και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις άμεσα. Βλέπουμε αν υπάρχουν σημεία του σώματος στα οποία ενοχλείται/πονάει, ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού ή αν αισθάνεται νευρικότητα σε συγκεκριμένα αξεσουάρ. Τέλος καλό θα ήταν να “χτενίσουμε” απαλά με ήρεμες κινήσεις με τα χέρια μας το τρίχωμά τους χρησιμοποιώντας το μαλακό μέρος των δακτύλων μας (όχι τα νύχια) για να εντοπίσουμε τυχόν ανωμαλίες στο δέρμα, ξηροδερμία η ξένα σώματα.
 • Το δέρμα των σκυλιών είναι διαφορετικό από την ανθρώπινη επιδερμίδα και μια φαινομενικά καλή θερμοκρασία του νερού για εμάς μπορεί για εκείνα να είναι υπερβολικά ζεστή. Δοκιμάζουμε λοιπόν τη θερμοκρασία του νερού στο εσωτερικό μέρος του καρπού μας πριν αρχίσουμε να βρέχουμε το κατοικίδιό μας. Το χλιαρό νερό είναι το ιδανικό

Το μπάνιο!

 • Χρησιμοποιούμε πάντα ειδικά σαμπουάν για κατοικίδια. Τα καθαριστικά προϊόντα σχεδιασμένα για ανθρώπους δεν είναι κατάλληλα για τα κατοικίδιά μας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, δείτε το άρθρο μας To pH στα σαμπουάν σκύλων
 • Πως εφαρμόζουμε το σαμπουάν
  Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία για την απαιτούμενη αραίωση του προϊόντος. Βάζουμε επαρκή ποσότητα στα χέρια μας και στη συνέχεια απλώνουμε με ήρεμες κινήσεις χρησιμοποιώντας το μαλακό μέρος των δακτύλων μας (όχι τα νύχια). Με απαλές κινήσεις μασάζ σαπουνίζουμε καλά όλο το σώμα (όχι το πρόσωπο). Επαναλαμβάνουμε αν χρειαστεί για καλύτερη καθαριότητα του μανδύα.
 • Χρήση Μαλακτικής
  Καλό είναι αφού ξεπλύνουμε το σαμπουάν να βάλουμε κάποια μαλακτική για να διατηρήσουμε ενυδατωμένο το δέρμα και για να συντηρήσουμε τον καλλωπισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Δώστε μεγάλη βαρύτητα στο σωστό ξέπλυμα
  Είναι πολύ σημαντικό να ξεπλύνουμε πάρα πολύ καλά το κατοικίδιό μας και να μην αφήσουμε υπολείμματα σαπουνιού. Αν δούμε ότι το κατοικίδιό μας ξύνεται έντονα μετά το μπάνιο τότε ίσως να είναι ένδειξη ότι δεν το ξεπλύναμε καλά. Τελειώνουμε το μπάνιο όταν βλέπουμε καθαρό νερό χωρίς αφρούς και σαπουνάδες να πέφτει από το κατοικίδιό μας.
 • Στεγνώνουμε πολύ καλά
  Αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία με πετσέτα και τέλος στεγνώνουμε καλά με πιστολάκι. Προσοχή, δεν χρησιμοποιούμε την υψηλή θερμοκρασία και δεν έχουμε το πιστολάκι πολύ κοντά στο τρίχωμα του σκύλου. Χρησιμοποιούμε τη μεσαία κλίμακα θερμοκρασίας στο πιστολάκι και στεγνώνουμε με προσοχή όλο το σώμα δίνοντας έμφαση στις πτυχώσεις.
 • Βουρτσίζουμε προσεκτικά
  Τέλος βουρτσίζουμε το κατοικίδιό μας χρησιμοποιώντας ιδανικά κάποιο ειδικό σπρέι τριχώματος που σε συνδυασμό με το κατάλληλο αξεσουάρ (βούρτσα, χτένα) θα μπορέσουμε εύκολα και ανώδυνα να αφαιρέσουμε και τις τελευταίες ελεύθερες τρίχες/κόμπους και είμαστε έτοιμοι για αγκαλιές!

Δεν ξεχνάμε να μιλάμε στο κατοικίδιό μας μας με ήρεμο και χαλαρό τόνο, το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε το μπάνιο σε μια ακόμη στιγμή διασκέδασης και αλληλεπίδρασης με το κατοικίδιό μας!